Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza niezbędnej energii. Pomijanie go to jeden z częstszych błędów żywieniowych. Obserwujemy wzrost świadomości i wiedzy na temat  zdrowego odżywiania, jednak pozostaje nadal dużo do zrobienia. Z okazji Dnia Zdrowego Śniadania  Samorząd Uczniowski XII LO zorganizował w ubiegły piątek, 18 listopada, akcję mającą na celu uświadomienie, jak ważny i konieczny jest poranny  posiłek. Uczniowie klas licealnych przynieśli produkty potrzebne do przyrządzenia zdrowego śniadania. Na stole znalazły się zatem: pieczywo pełnoziarniste, różnego rodzaju   pasty m.in. z awokado, suszonych pomidorów i słonecznika, czy też z twarożku i ryby. Nie zabrakło babeczek marchewkowych, ciastek owsianych i brownie z gorzką czekoladą.  Licealiści przyrządzali ciepłe tosty z pesto, szpinakiem i mozzarellą oraz mus owocowy z jabłek, bananów oraz pomarańczy. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne…  Palce lizać!  

Z pewnością nie było mowy, by ktoś odszedł od stołu głodny. Ten czas wspólnego posiłku uczniowie wykorzystali na wspólne rozmowy, zdjęcia, na dzielenie się doświadczeniami  kulinarnymi.  

Serdeczne podziękowania należą się wszystkim zaangażowanym licealistom oraz wychowawcom, którzy w swoich klasach koordynowali przygotowania.  

red. Agnieszka Batóg, Aleksandra Szuba – opiekunki SU XII LO

fot. Karol Bylak (uczeń klasy 1ali)