W naszej szkole kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe. Odpowiednie żywienie oparte na naturalnych produktach zmniejsza ryzyko nadwagi i chorób, a jednocześnie może podnieść odporność.
Uczniowie klasy 1c w tym tygodniu wykonali „wesołe i zdrowe kanapki”. Dzieci przyniosły zdrowe i pożywne produkty: chleb, szynkę, ser, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, cebulę i rzodkiewkę. Wspólnie zadbaliśmy o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek i odpowiednie przygotowanie stołu . Uczniowie wykazali się bogatą wyobraźnią. Z przyniesionych produktów powstawały kolorowe, wesołe kanapki a uczniowie poradzili sobie z przygotowaniem kanapek doskonale. Po tym zadaniu nadszedł czas na przedstawienie wiedzy teoretycznej na temat witamin. Uczeń Hubert Hodyr przygotował wspaniałą prezentację na temat witamin, którą uczniowie z wielkim zainteresowaniem wysłuchali . Na koniec wspólnie zrobiliśmy soki owocowe. Wyszło super i zdrowo a soki smakowały wyjątkowo