Dziś prezentujemy dalszy ciąg przepisów autorstwa uczniów klasy II a:
Kolorowa sałatka (Jurek Arendarczyk)
Składniki: pomidorki truskawkowe lub koktajlowe ok 250g., młode świeże liście rukoli, roszpunki, szpinaku ewentualnie buraka ćwikłowego ok 100g, 0,5 średniej wielkości cebuli, garść czarnych oliwek, 1 op. sera feta (250g),
Składniki sosu: oliwa z oliwek – 0,2 szklanki, musztarda sarepska – 2 łyżki, miód – 1 łyżeczka,
zioła suszone (bazylia, pieprz ziołowy),
Przygotowanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebule skroić w pióra, oliwki
w pierścienie, ser feta pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać i zalać przygotowanym sosem.
Przygotowanie sosu:
Do miseczki wlać oliwę, dodać musztardę, miód oraz przyprawy. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

PIEROGI Z JARMUŻEM I KURCZAKIEM (Ania Nowak)
Farsz:
500 g jarmużu 3 filety z kurczaka 350 g sera białego 1 duża cebula olej, masło, sól, pieprz, maggi
Jarmuż opłukać, usunąć twarde środki z liści. Zagotować wodę z solą i cukrem, następnie dodać przygotowany jarmuż . Gotować ok. 5 minut. Odcedzić. Gdy przestygnie odcisnąć i drobno pokroić. Filety z kurczaka ugotować w wodzie z solą. Wystudzić, następnie zmielić w maszynce. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na oleju z dodatkiem masła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, maggi wg uznania.
Ciasto pierogowe:
800 g mąki pszennej wymieszać z 150 g mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżki oleju gorąca woda, mleko, sól
Zagnieść ciasto, wałkować cienkie placki, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu i formować pierożki.
Zagotować większą ilość wody z solą. Wrzucać porcję pierogów, gdy wypłyną gotować jeszcze ok.3 minuty. Polać roztopionym masłem.

Deser Chia z owocami (Natalka Rożek)
Składniki:
* 200 ml jogurtu naturalnego
* 200 ml serka mascarpone
* 1 łyżka cukru pudru
* 4 łyżki nasion chia
* owoce( kiwi, truskawki, maliny)

Przygotowanie:
Mieszamy w misce jogurt naturalny, serek mascarpone i cukier, dodajemy nasiona chia
i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Schłodzony deser przekładamy do salaterek na wierzch wylewamy zmiskowane owoce może być to co mamy w domu, w przepisie jest kiwi.
Smacznego 📷